Sunday, May 26, 2013

Έχετε δίκιο Κα. Αρβελέρ!

Πρόσφατα έτυχε να δω στο YouTube ένα βίντεο με συνέντευξη της Κας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, της διάσημης Ελληνίδας Βυζαντιολόγου Ιστορικού στην Ελληνική τηλεόραση.

Η Κα. Αρβελέρ υποστήριξε ότι επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουμε να αυτοαποκαλούμαστε "Έλληνες," αλλά Ρωμιοί. Διότι η Κωνσταντινούπολη και το Βυζάντιο, έχουν παίξει περισσότερο ρόλο στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.

Το Βίντεο με την συνέντευξη της Κας Αρβελέρ μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ναι Κα. Αρβελέρ, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Έλληνες δεν είσαστε, είστε Ρωμιοί. Πολιτισμικά απόγονοι των Βυζαντινών και με καμία σχέση με τους αρχαίους Έλληνες. Και λέω "είσαστε", γιατί δεν συγκαταλέγω τον εαυτό μου ανάμεσα σας.

Διότι όσο εσείς οι Ρωμιοί, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δηλαδή και εάν προσπαθήσατε να σβήσετε το Ελληνικό πνεύμα, αυτό ακόμη διατηρείται στις ψυχές μερικών από εμάς, που ουδεμία σχέση δεν έχουμε με την Ορθοδοξία σας και την Βυζαντινή/Οθωμανική νοοτροπία σας.

Εμείς λοιπόν κοιτάξαμε να μεταναστεύσουμε στην πραγματική απόγονο και συνεχιστή της Αρχαίας Ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, την Ευρώπη. Κοιτάξτε γύρω σας, υπάρχουν περισσότεροι μαίανδροι, κίωνες όλων των ρυθμών, αγάλματα του Απόλωνα και της Αθηνάς, αλλά και του Όμηρου και του Αριστοτέλη στην Ευρώπη, παρά στην Ελλάδα. Γιατί εσείς οι Ρωμιοί μισήτε κάθε τι το Ελληνικό. Από τα Βυζαντινά τα χρόνια διώξατε τον Ελληνισμό και καταστρέψατε τους ναούς του, σταματήσατε τους αγώνες του και τον αθλητισμό.

Και ενώ όπως υποστηρίζετε στο βίντεο διατηρήσατε την Ελληνική γραμματεία, τους Έλληνες τους ίδιους τους εκδιώκατε ως "εθνικούς" και κοιτάξατε να τους αφομοιώσετε στην κουλτούρα σας. Μια θεοκρατική απολυταρχική τυρρανία, όπου κάθε ίχνος ελεύθερης ανθρώπινης δημιουργικότητας ήταν απαγορευμένη. Γιαυτό και σήμερα ο Ρωμιός δεν έχει ίχνος καλαισθησίας και καλλιέργιας. Η Ελλάδα ήταν μέρος του Βυζαντίου, και όχι το Βυζάντιο Ελλάδα όπως μας έχετε εγκεφαλοπλύνει τόσα χρόνια να πιστεύουμε.Πού βλέπουμε σήμερα Έλληνες αρχιτέκτονες και σημαντικά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα?

 Τί έχετε να επιδείξετε ώς Ρωμιοί ως έναν καινούριο Παρθενώνα? Κάθε αναπτυγμένος λαός, έχει χτίσει πολυάριθμα μοντέρνα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Εσείς? Πού είναι οι διάσημοι Έλληνες μουσουργοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, θεατρικοί συγγραφείς, ποιητές και φιλόσοφοι του σήμερα? Τί έχετε να επιδείξετε ώς έθνος? Ενώ έχετε καταφέρει να γίνεται περίγελος όλου του κόσμου, και από τις πιο συντηριτικές, οπισθοδρομικές χώρες της Ευρώπης. Πότε η "Ρωμυλία" σας θα γίνει μια Ευρωπαική χώρα, σύγχρονη με καινούριες ιδέες να δώσει στον παγκόσμιο πλέον πολιτισμό?

 Ότι μας έχετε αφήσει είναι εκκλησίες, και ακόμα τα μόνα κτίσματα που χτίζονται σήμερα με χρήμα και μεράκι ειναι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σας. Ότι άλλο έχουμε να αναδείξουμε ως χώρα μας τα έχουν αφήσει οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Λατίνοι και οι κατακτητές μας οι Οθωμανοί. Απο τον Λευκό τον Πύργο στη Θεσσαλονίκη, τα κάστρα των Ιπποτών στην Ρόδο και τον Παρθενώνα στην Αθήνα.Τιποτα Βυζαντινό εκτός από εκκλησίες και υπολείματα τειχών.

 Ότι μνημείο και άγαλμα στολίζει σήμερα τα πάρκα μας, είναι αγωνιστών του '21 και ηρώων από τις "χαμένες πατρίδες" σας, ή ιερέων. Έτσι για να μήν ξεχνάμε την αυτοκρατορία όπου κατάγεστε και να μας κρατάτε πάντα όμηρους του παρελθόντος χωρίς να μπορούμε ποτέ να προχωρήσουμε μπροστά ώς έθνος και να εκμοντερνιστούμε. Τίποτα εικαστικό ή Ελληνικό δεν χτίζεται, και πώς να αναπτύξει ο "Ρωμιός" το αίσθημα της καλαισθησίας και της ποιότητας όταν το μόνο που ξέρει είναι η Ορθοδοξία σας και οι 'Αγιοι της θρησκείας σας.

Στα Σκόπια χτίζουν πύλες, με κίωνες και αγάλματα, και δεν τους ανήκουν. Εσείς χτίζετε ακόμα παρεκκλήσια, θαρρείς και δεν έχουμε αρκετά. Σε κάθε νέα γειτονιά που δημιουργείται, πρώτα μπαίνουν θεμέλια για μια νέα εκκλησία, και μετά για σχολεία και νοσοκομεία. "Ελλάς Πατρίς Ορθοδοξία" φωνάζουν οι ανόητοι Ρωμιοί οπαδοί σας, αχ και που να ήξεραν οτι καμία σχέση του καθ'αυτού Ελληνισμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού που τους έχουν εγκεφαλοπλύνει. Και ακόμα καμία σχέση του Χριστιανισμού που δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς με αυτό το θεοκρατικό συντηριτικό έκτρωμα που ακολουθείτε σήμερα.

Γι'αυτό σας παρακαλώ μήν αποκαλείστε Έλληνες και μείνετε Ρωμιοί, και αφήστε εμάς τους Έλληνες στην καρδιά να ονειρευόμαστε την ημέρα που θα δούμε την πραγματική Ελλάδα να ξυπνά ξανά μια μέρα. Όταν ένας καινούριος Ελληνικός πολιτισμός θα κάνει την παρουσία του στον κόσμο.

No comments: