Powered By Blogger

Saturday, June 29, 2013

Ανοικτή Επιστολή πρός τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξιότιμοι Κύριοι Πρόεδροι,

Ανησυχούμε βαθύτατα για το μέλλον της Ευρώπης.


Η συνεχιζόμενη πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση απειλεί και πάλι να διαιρέσει την ήπειρο μας.


Η αποτυχία να χειριστούμε αποτελεσματικά την κρίση έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσπιστία πρός τα θεσμικά όργανα τηςΕυρωπαικής  Ένωσης, μεταξύ των ίδιων των πολιτών της.


Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός είναι σε άνοδο σε όλα τα μέλη-κράτη και υπάρχουν στον απόηχο της κρίσης ισχυρές πολιτικές φωνές, που υποστηρίζουν ανοιχτά τη διάλυση της ένωσης μας.


Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη!


Η κρίση οδήγησε επίσης στη δημιουργία μιας σειράς οργανώσεων ευαισθητοποιημένων πολιτών που υποστηρίζουν την ανάγκη για μια πιο δημοκρατική, ισχυρή και αλληλέγγυα Ευρώπη.  


Αυτοί οι οργανισμοί και τα άτομα παίρνουν διάφορες πρωτοβουλίες, όπως τη δημιουργία φόρουμ για τη συζήτηση, την ενημέρωση και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην οικοδόμηση της μέλλοντικής Ευρώπης των πολιτών.

Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για ότι η Ευρώπη έχει καταφέρει τα τελευταία 60 χρόνια, αλλά μπορούμε επίσης να δούμε ότι το διακυβερνητικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης Ευρώπης.  


Το σύστημα αυτό έχει μία ιεραρχική προσέγγιση, η οποία δημιουργεί ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των ηγετών και των πολιτών. Οι πολίτες ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το κλιμακωτό σύστημα. Επιδιώκουν τη συμμετοχή, τη δημοκρατία και τη λογοδοσία.

Το δημοκρατικό έλλειμμα που πλήττει χρόνια την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλέον ανεκτό. Η κρίση έχει καταστήσει πολύ σαφές πώς αν θα σώσουμε την Ευρώπη, χρειαζόμαστε για την ανοικοδόμηση της όχι μόνο οικονομικές, αλλά κοινωνικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις.


Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ο τρόπος που θα επιλέξετε θα επηρεάσει πολλές γενιές στο μέλλον. Αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη πρόκληση που μία ενωμένη Ευρώπη θα έχει να αντιμετωπίσει.  


Η Ευρώπη κινείται είτε πρός μια ομοσπονδία ή μία διάλυση. Με την διάλυση πιθανότατα η Ευρώπη θα κατευθυνθεί σε μια νέα εποχή των διαιρέσεων και των κρίσεων που κανένας από εμάς δεν θέλει να ζήσει, ή να αφήσει ως κληρονομιά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός των πολιτών βλέπει μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ως την πιο ρεαλιστική, μακροχρόνια λύση για την Ευρώπη. Το ερώτημα είναι, αν θα πρέπει η ομοσπονδία αυτή να βασίζεται πάνω στα θεμέλια των πολιτών ή τα έθνη-κράτη.


Η επιστολή αυτή αντικατοπτρίζει την ισχυρή πεποίθηση μίας ομάδας ευρωπαίων πολιτών από πολλά κράτη μέλη και σας προσκαλεί, τον Πρόεδρο José Manuel Barroso, Πρόεδρο Herman Van Rompuy και τον Προέδρο Martin Schulz να προβείτε πρός μια νέα φάση της μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή που οδηγεί πρός μια δημοκρατική ομοσπονδία των πολιτών .


Για μια Ευρώπη που όλοι θέλουν να ζήσουν.


Ευρωπαϊκή Ένωση 29.06.2013.


Η παρούσα επιστολή γράφηκε απο τον Matthias Darmell στο μπλογκ του MaDarmell "About Europe." Μετάφραση, Χρήστος Μουζεβίρης. Μπορείτε να προσυπογράψετε την επιστολή και να ενισχύσετε την προσπάθειά μας εδώ. Είμαστε μία ομάδα ευαισθητοποιμένων μπλόγκερ-πολιτών που προσπαθούμε για την εκδημοκράτιση της Ευρωπα'ι'κής Ένωσης και της Ευρώπης.